Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak berk, esnek ve ötümlü bir dokumada olmalı, yavuz bir aromaya ve nizamlı yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf temiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı şiddetli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler bile birkötü bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en ilgi etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet gerçek bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada dilsiz maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. birlik saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve kucakime müheyya tevkif etmek kucakindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde kucakilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde kucakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak gayet müsait ve kucakilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken özge bir erkek bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir kıymet bulunduğunu ve asla kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmedarımaişetimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğmedarımaişettirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna ahit ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimesne en esen kıymet bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız husus averaj 6 kamer içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan hür olmadığı kucakin belirli bir ahit içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca şu denli hararet bileğmedarımaişetimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri sağlamak kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kıymet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en esen yöntem olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde şiddetli nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.