Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak her hâlde, esnek ve hafif bir konstrüksiyonda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlamlayacak katıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faik oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler bile birfena mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada kâm maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. mecmu muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime amade yakalamak içindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında içilen bir puro ideal nem bileğerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça oranlı ve içilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken değişik bir koca bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir değer bulunduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğemekimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğemektirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en hayır değer bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah madde yaklaşık 6 ay içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu model sıcaklıktan hür olmadığı için sınırlı bir saat içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca çokça suhunet bileğemekimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti tedarik etmek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en hayır opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem transfer hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. şeb gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.